Girlboss | Nanda Broekhuizen

Illustraties van vormgever Nanda Broekhuizen Sunflower Shine

Nanda Broekhuizen (24) is fulltime illustrator en vormgever voor haar eigen bedrijf Sunflower Sunshine. De Utrechtse extraverte introvert was altijd al creatief bezig, maar ontdekte pas later haar echte passie voor illustreren. ‘’In 2014 woonde ik een halfjaar in Zweden voor mijn studie. Die tijd was bijzonder en wilde ik zoveel mogelijk vastleggen door middel van foto’s, maar ook door stukjes in mijn dagboek met kleine tekeningen. Ik merkte dat ik het fijn vond om deze tijd op een creatieve manier vast te leggen en bedacht mij dat ik echt meer wilde doen met mijn creativiteit.’’

Toen Nanda weer terug in Nederland was, begon ze in eerste instantie met het maken van jurkjes met leuke prints. Toch was dat uiteindelijk niet het beste idee. Ze was vooral gefocust op het vinden en maken van leuke stoffen en durfde daarnaast ook maar zo’n €40,00 te vragen voor een jurk (waar 3 dagen tijd in zat).

Illustraties van vormgever Nanda Broekhuizen Sunflower Shine

‘’Mijn interesse ging steeds meer uit naar illustratie. In 2016 volgde ik dan ook een cursus analoog en digitaal illustreren bij Kim Welling op het UCK (Utrecht Centrum voor de Kunsten). Hier leerde ik de ins and outs van photoshop en kon ik eindelijk alles doen wat ik in mijn hoofd al bedacht had! Tijdens de cursus had ik al een paar opdrachten. Achteraf kreeg ik meer zelfvertrouwen in wat ik kon ontwerpen en kreeg ik ook steeds meer aanvragen. In juni 2016 ontwierp ik mijn eerste trouwkaart en van daaruit is het een beetje gaan lopen. Eerst vooral trouw- en geboortekaartjes, daarna ook andere ansichtkaarten, printjes, logo’s etc.’’

De vrolijke naam Sunflower Sunshine is heel spontaan ontstaan. Nanda leerde in Zweden een goede vriendin kennen die haar altijd sunshine noemde. Ze bedachten samen allerlei outfits die ze wilden gaan maken na de studieperiode. Bijvoorbeeld een matching top en shorts met zonnebloemen print. Daarna werd de bijnaam van Nanda’s vriendin al snel sunflower en was haar bedrijfsnaam geboren! Deze naam stond eerst op de merkjes van haar kledingontwerpen, maar gebruikt ze nu nog steeds voor haar illustratie werk.

Illustraties van vormgever Nanda Broekhuizen Sunflower Shine

Nanda krijgt vaak te horen dat mensen haar stijltje meteen herkennen. Ze is hier zelf niet gericht mee bezig. Ze probeert niet te veel na te denken als het om creativiteit gaat. ‘’Omdat ik graag en veel experimenteer met verschillende materialen en stijlen, vind ik juist dat ik niet altijd een duidelijke tekenstijl heb. Maar dan bedenk ik mij: alles wat ik maak, is mijn stijl. Ik denk dat het ontdekken van je eigen stijl een struggle is voor veel illustratoren en dat was het ook ooit voor mij. Ik probeer dit los te laten door niet te veel naar andere illustratoren te kijken, maar mij te focussen op het maken van eigen werk. Een eigen stijl komt dan vanzelf.’’ Haar advies voor beginnende illustratoren is dan ook dat je je niet moet laten ontmoedigen door alles wat je op het internet ziet. ‘’Je kunt jezelf niet vergelijken met iemand die al 10 jaar bezig is. Iedereen moet vallen en opstaan!’’

Onlangs heeft deze girlboss nog een hele leuke samenwerking gehad. ‘’Ik heb samen met Blossom Books (uitgever uit Utrecht) een theelabel mogen ontwerpen. Dat was heel tof! Ze worden zeer binnenkort gelanceerd op www.spreadthebooklove.nl. Het was de eerste keer dat ik mij bezig hield met verpakkingen. Het gaat om 5 verschillende theesoorten die qua illustraties allemaal iets anders moesten uitstralen, maar tegelijkertijd ook een eenheid moesten vormen. Een hele uitdaging, maar zo tof! Eerder heb ik ook al met Blossom Books mogen samenwerken aan het boek ‘Aan mijn lieve’ door Emily Trunko. Toen lagen in een heleboel boekenwinkels door Nederland de boeken die ik volledig heb geïllustreerd. Dat was wel even een trots momentje!’’

Illustraties van vormgever Nanda Broekhuizen Sunflower Shine

Bijna elke gedreven ondernemer heeft allerlei dromen voor de toekomst. Nanda zou graag een vaste collectie trouwkaarten en geboortekaartjes willen maken. Het liefst dit jaar nog! ‘’Daarnaast zou ik super graag voor meer tijdschriften willen werken en heb ik ook een droom om ooit onder mijn eigen illustraties te slapen: oftewel het ontwerpen van beddengoed. Maar ik zou het vooral leuk vinden om mijn illustraties op allerlei soorten producten terug te zien. Natuurlijk wil ik ook altijd plezier blijven hebben in illustreren en nog veel persoonlijke projectjes starten. Ik zou het bijvoorbeeld leuk vinden om mijn eigen reizen te illustreren en deze te delen (naast foto’s van reizen die ik heb gemaakt). Maar denk ook aan exposities! En ik blijf het bijzonder vinden om kleine persoonlijke projectjes voor andere mensen te doen, zoals portretjes of andere illustraties.’’

Sunflower Sunshine is te vinden op Facebook & Instagram | www.sunflowersunshine.nl

Fotocredits portret foto’s collage 1 + collage 4: Marisa Elisa Photography, collage 3: Vivre Fotografie


Delen is lief

14 gedachten over “Girlboss | Nanda Broekhuizen

  1. Oh ja dat beddengoed-gedeelte zie ik zeker zitten! Ik ben er zeker van dat ze haar dromen zal kunnen waarmaken, want ze lijkt me heel getalenteerd.

  2. Oh wauw, wat mooi allemaal! Het lijkt me heerlijk als je zo mooi kunt tekenen en er zelfs je beroep van kunt maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven