Girlboss | Iep Bergsma

Girlboss interview met fotografe jonge ondernemer Iep Bergsma blog succes verhaal creatieve onderneemsters

In dit girlboss artikel wil ik je voorstellen aan Iep Bergsma. Een enthousiaste meid van 21 jaar die zich voor 101% heeft ingezet om haar dromen achterna te gaan. Hoewel ze sinds haar 10e al kampt met depressies, heeft dit haar absoluut niet tegengehouden. Het is Iep op deze jonge leeftijd namelijk al gelukt om fulltime te werken als zelfstandig ondernemer. Vol ambitie fotografeert ze andere vrouwelijke ondernemers en hoopt ze mensen te inspireren.

‘’Mijn passie voor fotografie is ontstaan toen ik met mijn ouders bij een strandtent in Harlingen zat. Mijn vader had destijds een Nokia waar je alleen mee kon bellen en foto’s mee kon maken. (Yep, we go waaaay back!) Ik was verzot op cassis en besloot met de telefoon een foto te maken van het flesje. Door de enthousiaste reactie van mijn vader over de compositie en andere dingen die ik helemaal niet begreep, begon er bij mij een vuurtje te branden. Ik was ergens goed in! Vanaf dat moment heeft fotografie mij niet meer losgelaten.’’

Girlboss interview met fotografe jonge ondernemer Iep Bergsma blog succes verhaal creatieve onderneemsters

‘’Ik had de grote droom om na mijn studie fotografie in Friesland als zelfstandig fotograaf aan de slag te gaan. Ik had behoefte aan vrijheid en wilde echt niet verder studeren. Het plan voor mijn eigen bedrijf heb ik al tijdens de opleiding uitgewerkt. Na school werkte ik thuis aan mijn portfolio, maakte ik een Facebookpagina en begon ik aan een website. Ik liet mijn werk aan iedereen zien – ook aan diegene die het niet wilde. 😉 Daarna heb ik strategische keuzes gemaakt voor mijn stages. Waar anderen kozen voor een fotowinkel in de buurt, zocht ik het verder. Ik had het gevoel dat het buiten Friesland gebeurde. Dat daar een hele andere manier van werken en ondernemen is. En dat was ook echt zo! Ik verliet Friesland voor stages bij de crème de la crème van fotografen. Met groot succes. Mijn stages hebben mij zóveel opgeleverd: zelfkennis, kennis over het vak, over mensen en het ondernemerschap.’’

Girlboss interview met fotografe jonge ondernemer Iep Bergsma blog succes verhaal creatieve onderneemsters

Op zo’n jonge leeftijd een eigen bedrijf beginnen klinkt natuurlijk geweldig, maar het gaat vaak niet zonder tegenslagen. Ook Iep heeft last gehad van stress, twijfel en paniek. ‘’Toen ik net afgestudeerd was, ging mijn verkering uit. We woonden samen. Shit! Hoe moest ik dit nou regelen? Een nieuw huis, een nieuw leven… En hoe moet het verder met mijn eigen bedrijf? Ik raakte behoorlijk in paniek. Op dat moment heb ik een ticket geboekt naar Berlijn. Er stond nog €200 op mijn rekening en van dat geld ben ik gegaan. Ik boekte mijn treinticket zondag om 21:00 en op maandagochtend 6:00 was ik onderweg. Het is de allermooiste trip van mijn leven geweest. Ik was er maar drie dagen, maar wel helemaal alleen. Ik was op mijzelf aangewezen en heb die drie dagen gerockt. Ik kwam met een berg zelfvertrouwen terug. Vanaf dat moment wist ik het zeker: Ik ga dit gewoon fixen.’’

De focus van Iep ligt sinds kort volledig op het fotograferen van vrouwelijke ondernemers. Ze was één van de eersten die dit concept op de markt zette en maakte daarmee een geweldige start. Waarom deze girlboss alleen maar vrouwen op de foto zet? ‘’Ik vind vrouwen fantastisch! Ik vind ze mooi en krachtig. Het is zo tof wat er nu allemaal mogelijk is in vergelijking met vroeger. En hoe cool is het om dit te bekronen met een fotoshoot? Zodat deze ondernemende vrouwen kunnen shinen, meer impact kunnen maken en de ideale klant kunnen aantrekken.’’

Girlboss interview met fotografe jonge ondernemer Iep Bergsma blog succes verhaal creatieve onderneemsters

Dat Iep een echte ondernemer is, blijkt wel uit haar andere plannen. Op dit moment is ze zelfs bezig met het schrijven van een boek over fotograferen en nabewerken. Allemaal in haar eigen frisse, positieve en vrouwelijke stijl. Het wordt waarschijnlijk in juli 2019 uitgegeven door Kosmos uitgevers. Leuk om in de gaten te houden! In de toekomst zou de fotografe heel graag willen werken voor magazines als Flair, Viva, Linda en &C. Daarnaast wil ze zich ook focussen op het delen van haar verhaal. ‘Na het uitgeven van mijn boek wil ik gaan spreken, workshops geven en mijn kennis delen. Ik wil ook graag dat het onderwerp ‘depressie’ bespreekbaar wordt. Als ik ten minste één iemand ervan kan overtuigen dat je met depressie(s) écht wel succesvol kan zijn, dan ben ik al blij. Laat het je niet tegenhouden! Want geloof mij – als ik het kan, kan jij het ook!’’

Iep Bergsma is te vinden op Facebook & Instagram | www.iepbergsma.com

Fotocredits collage 1: Raisa Zwart | Girlbosses vastgelegd door Iep Bergsma collage 2: Tamarah/The Bridal Blush, Anne van Leent | 3: Eve Tomaszewski, Nadine/Studio Vorm Creative, Robin Meerman | 4: Amber/The Social GoodGirl, Marieke/Mevrouw Emmer


Delen is lief

6 gedachten over “Girlboss | Iep Bergsma

  1. wauw, wat goed!! Ik kan helaas meepraten over depressies ed en het is echt noemenswaardig dat ze vol voor haar dromen gaat!!

  2. Wauw wat een power vrouw en zo zie je maar volg je dromen. Super gaaf Iep dat je op deze leeftijd al zo veel heb weten te bereiken, je bent een voorbeeld voor velen en super Joanne dat je andere jonge vrouwen zo in het zonnetje zet.

  3. Wat leuk om te lezen. Mooi ook hoe ze vol haar dromen achterna is gegaan, ondanks dat het haar niet altijd mee zit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven