Girlboss | Noortje den Oudsten

Girlboss interview met mode illustrator Noortje den Oudsten By Elenore vrouwelijke ondernemer creatief ondernemen fashion blog tekeningen

Als kind speelde ze al voor modeontwerpster en op de middelbare school haalde ze altijd een 9 of een 10 voor kunst – het is dus geen grote verrassing dat Noortje nu werkzaam is als mode illustrator! In dit Girlboss artikel laat ik je graag kennis maken met Noortje den Oudsten (27). Voor haar bedrijf ‘By Elenore’ heeft ze een deel van haar echte naam Elenore Louise gekozen. Het werk van Noortje is te herkennen aan een mix van harde en fragiele lijnen en veel kleurgebruik. Allemaal geïllustreerd met de losse hand. De vrouwen op haar tekeningen zijn sterk, zelfverzekerd en echt.

”Mijn stijl en handschrift zit echt in me. Het is door de jaren heen wel steeds veranderd, maar ik word ook gewoon steeds beter in wat ik doe. Ik haal mijn inspiratie uit het huidige modebeeld: catwalk shows van de high-end merken, het straatbeeld en wat mensen zowel online als offline dragen. Ik vind tekenen al mijn hele leven leuk en heb dus ook gekozen voor een creatieve opleiding. Na de HAVO heb ik een ‘snuffeljaar’ genomen waarbij ik op de zaterdagen de vooropleiding van de HKU heb gedaan en op de dinsdagen de opleiding binnenhuisarchitectuur aan Linnartz in Nijmegen volgde. Daarna ben ik op de Hogeschool Utrecht communicatie & multimedia design gaan studeren. En tijdens mijn studie heb ik ook nog een jaar Summer school gedaan op de University of Art in Londen!”

Girlboss interview met mode illustrator Noortje den Oudsten By Elenore vrouwelijke ondernemer creatief ondernemen fashion blog tekeningen

Het bedrijf van Noortje is ontstaan aan de hand van haar afstudeer project. Bij de eerste poging was ze uit enthousiasme de deadline van haar scriptie vergeten en moest ze dus opnieuw afstuderen. Daarna besloot ze geen afstudeerstage te lopen bij een bedrijf, maar bij een ondernemersvereniging voor studenten. Bij Studentsinc. kon je afstuderen op je eigen bedrijf. ”Dat vergeten van een deadline is typisch iets voor mij. Ik ben best chaotisch en ongeorganiseerd. Maar als ik echt weet wat ik wil, kost het mij geen moeite om er helemaal voor te gaan. Ik zet mezelf op de eerste plaats en vind het dan niet lastig om egoïstischer te handelen.”

Noortje is daarnaast heel nuchter, optimistisch, vrolijk en kalm. Ze omschrijft zichzelf als een echte introvert. ”Ik hou wel van sociale activiteiten, maar naderhand ben ik wel helemaal kapot, haha! Het feit dat ik heel nuchter en kalm ben, helpt mij juist heel erg bij mijn werk. Je moet als zzp-er toch alles zelf doen en bedenken. Het is een eenzaam beroep, je hebt geen collega’s en zit vooral met je neus op het papier of computerscherm gericht. Gelukkig vind ik het heerlijk om in alle rust te tekenen en een paar dagen helemaal alleen te zijn. Daarnaast raak ik niet snel gestrest en vind ik het niet erg dat ik geen idee heb wat ik over twee weken zal doen.”

Girlboss interview met mode illustrator Noortje den Oudsten By Elenore vrouwelijke ondernemer creatief ondernemen fashion blog tekeningen

‘By Elenore’ is vooral gericht op het illustreren van vrouwen en mode. Toch doet Noortje nog veel meer bijzondere opdrachten. Van een tekening voor een verjaardag of een persoonlijk portret van iemand die is overleden tot het geven van workshops. Ook vindt ze live-illustreren heel tof om te doen. ”Bij het live-illustreren teken ik de persoon voor mij na in ongeveer 5-10 minuutjes. Tijdens die minuten heb ik vaak leuke gesprekken. Soms gewoon over koetjes en kalfjes, maar soms vertelt iemand ook zijn hele levensverhaal. Dat is heel mooi om mee te maken! Ik heb dan echt het gevoel dat ik iets kan betekenen voor iemand.”

Girlboss interview met mode illustrator Noortje den Oudsten By Elenore vrouwelijke ondernemer creatief ondernemen fashion blog tekeningen

Natuurlijk zijn er altijd een paar speciale gebeurtenissen of opdrachten waar een ondernemer trots op is. Noortje heeft dus ook nog een paar gave dingen waar ze met een glimlach aan terugdenkt. ”De eerste keer dat ik ben gevraagd om in een tijdschrift te staan was echt geweldig! Het was voor &C van Chantal Janzen. Ze vroegen of ik een interview én een fotoshoot wou doen voor de rubriek met jonge talenten. JAAAA natuurlijk! Daarna heb ik ook nog in de CosmoGIRL gestaan en heb ik voor Fashionchick Girls magazine een aantal spreads gemaakt.’’

”Waar ik ook heel trots op ben is dat ik mocht live illustreren voor een productlancering van MONTBLANC, mijn enige high-end merk tot nu toe. Zoiets zou ik heel graag vaker willen doen. Het lijkt me ook geweldig om een make-up verpakking te ontwerpen of misschien een eigen kleding/accessoires collectie uit te brengen. Het aannemen van andere illustratoren en creatievelingen vind ik ook heel gaaf. Een agency beginnen en misschien daarbij cursussen aanbieden sluit ik dus niet uit. Ik vind zoveel dingen leuk om te doen! Mijn motto is om mee te gaan met de flow en wel te zien wat er op mijn pad komt.”

Noortje den Oudsten is te vinden op Facebook & Instagram | www.byelenore.com

Fotocredits van portret/backstage beelden: Kiara Melse 


Delen is lief

9 gedachten over “Girlboss | Noortje den Oudsten

  1. Wat gaaf zeg! Echt een top talent. Hoop dat ze haar dromen in vervulling ziet gaan. Een make up doos met haar tekening erop lijkt me prachtig

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven