Girlboss | Lucy van Ostade

Girlboss interview met Lucy van Ostade Geratel motorfiets onderhoud workshops vrouwelijke ondernemer motor monteur

Geef het maar toe: Als je iets hoort over ruige motoren denk je eerder aan stoere bebaarde mannen in een leren jack dan aan een vrouw. Lucy van Ostade (28) is helemaal klaar met deze vooroordelen. ”Het zou fijn zijn als er niemand meer opkijkt van het feit dat er een vrouw in de werkplaats staat. Er zijn zo veel vrouwen die hebben geprobeerd om als monteur te werken, maar bijna niemand hield het langer dan een paar jaar vol. Je wilt gewoon niet je hele leven tegen zo’n vooroordeel vechten.” Toch heeft deze girlboss haar eigen droombaan gecreëerd in deze stoere mannenwereld motorwereld. Twee jaar geleden startte Lucy haar bedrijf ‘Geratel’, waar ze allerlei workshops geeft over motorfiets onderhoud.

Girlboss interview met Lucy van Ostade Geratel motorfiets onderhoud workshops vrouwelijke ondernemer motor monteur

Lucy was eigenlijk altijd al geïnteresseerd in motoren. Het is er met de paplepel ingegoten. Toch heeft het een tijdje geduurd voordat ze echt met deze passie aan de slag ging. ”Ik ben opgeleid als grafische vormgever, maar kwam er al vrij snel achter dat hele dagen achter de computer zitten niets voor mij was.

Daarna heb ik allemaal verschillende banen gehad. Van fotograaf en werken in een restaurant tot de Supermotorschool. Het was het allemaal nét niet en ik hield het dan ook nooit lang vol. Toen ik van Eindhoven naar Schijndel ging verhuizen, wilde ik eindelijk helemaal gaan voor mijn passie: de motoren!

Van een Ducati specialist kreeg ik de kans om als monteur te werken. Zo ging ik dus weer terug naar school om mijn diploma als motorfietstechnicus te halen. Hoewel ik ontzettend dankbaar was voor deze kans, ben ik toch overgestapt naar een ander bedrijf. Een ander merk, een grote dealer. Mijn droom om bij zo’n grote dealer te werken spatte echter al snel uit elkaar. Ik kwam erachter dat lang niet iedereen mij in de werkplaats wilde hebben. Zo mocht ik bijvoorbeeld niet naast de monteurs van mijn eigen leeftijd staan. Het zou voor te veel afleiding zorgen. Daarnaast kon ik het als vrouw toch nooit goed doen en kreeg de rot klusjes. Op dit moment was mijn enige doel om mijn diploma te halen. En dat is gelukt!

Omdat ik mezelf nooit meer in een werkplaats zag werken en hier niet gelukkig van werd, ben ik mijn eigen bedrijf gestart. Nu geef ik workshops over motoren aan mannen, vrouwen, jong en oud. Op deze manier laat ik zien dat vrouwen óók technisch kunnen zijn. En dat je als vrouw je nooit, maar dan ook nooit, moet laten vertellen wat je wel of niet kan!”

Girlboss interview met Lucy van Ostade Geratel motorfiets onderhoud workshops vrouwelijke ondernemer motor monteur

Je kunt aan alles merken dat Lucy een grote liefde heeft voor haar vak. Ze heeft zich vastgebeten in haar droom – en met succes! Dit jaar stond ze met een eigen prachtige stand op de grootste motorbeurs van Nederland. Hier kwamen meer dan 90.000 bezoekers op af! ”Dagelijks krijg ik positieve reacties. Dat doet me heel goed. Ik ben echt gelukkig met de stap die ik heb gemaakt en ben mega trots op mezelf! Dream so big they call you crazy. Niks is onmogelijk.”

Girlboss interview met Lucy van Ostade Geratel motorfiets onderhoud workshops vrouwelijke ondernemer motor monteur

Tijdens een workshop legt Lucy uit hoe een motor precies werkt, hoe je slijtagepunten kunt herkennen, waar je op moet letten bij het kopen van een motor en hoe je de motor in winterstalling moet zetten. Maar het kan ook verder gaan dan de basis. Denk aan het leren omgaan met het juiste gereedschap, zelf een onderhoudsbeurt uitvoeren, de carburateurs synchroon stellen en nog veel meer.

”Het leukste van het geven van workshops is dat je iemand zijn of haar hobby groter maakt. Je voegt extra dimensie toe aan het motorrijden. Er gaat een hele nieuwe wereld voor de cursisten open en je ziet ze steeds enthousiaster worden. Die blik dat ze eindelijk begrijpen hoe iets zit en je daarvoor bedanken is super!”

”Ik heb geen grote toekomstplannen. Het liefst wil ik dit gewoon nog heel lang blijven doen. Bijvoorbeeld in een huis met eigen garage/bedrijfspand erbij. Zolang iedereen nog net zo enthousiast is over de workshops als ik, ga ik zeker door!”


Geratel is te vinden op Facebook & Instagram | www.geratel.nl

Credits zwart-wit foto’s: Paul haalt Verhaal


Delen is lief

9 gedachten over “Girlboss | Lucy van Ostade

  1. Wat gaaf dat ze zo passioneel is. Ik vind motors altijd een beetje eng. Zou er zelf niet snel op stappen denk ik.

  2. Super zeg, girlpower! Ik vind het prachtig wanneer mensen hun dromen waarmaken, tegen alle verwachtingen van anderen in. Inderdaad, waarom zou je als vrouw met een passie voor motors, die job niet kunnen doen? Gewoon doen, en genieten van je leven, that's my advice!

  3. Wat een origineel idee zeg! Ik heb zelf geen interesse in voertuigen, maar anders zou zo'n workshop me zeker leuk lijken.

  4. Wat gaaf man 😀 en ja waarom zou een vrouw niet net zoveel in motors kunnen doen als mannen!! hele leuke blogpost dit!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven