Girlboss | Nicoline Smalbraak

Girlboss interview met mindfulness trainer, filosoof en lifecoach Nicoline Smalbraak vrouwelijke ondernemer blog artikel make people stare joanne maalderink

In de meeste girlboss verhalen op mijn blog gaat het over vrouwen die iets creëren (bijvoorbeeld als fotografe, grafisch designer of illustrator) of een bepaald product verkopen (lingerie, tassen of sieraden). Maar deze keer gaan we iets heel anders bespreken. Girlboss Nicoline Smalbraak (34) is namelijk werkzaam als mindfulness trainer, filosoof en lifecoach. En ze wil hier maar al te graag meer over vertellen.

‘’Ik was altijd al geïnteresseerd in mindfulness. Of tenminste, filosofie en psychologie hebben me altijd geboeid. Dat deze twee dingen samenkomen in mindfulness is een vondst van de laatste jaren. Op de basisschool las ik het boek ‘De wereld van Sofie’ van Jostein Gaarder, een inleiding in de westerse filosofie. Ik vond het geweldig en hield meteen mijn boekbesprekingen en spreekbeurten over filosofische onderwerpen. Later kon ik ook filosofie als keuzevak doen op de middelbare school. Daarna was de keuze snel gemaakt om ook filosofie te gaan studeren. Tijdens deze studie kreeg ik, zoals dat hoort bij filosofie, een existentiële crisis en begon ik ook met de studie psychologie. Deze twee vakgebieden hebben zo’n andere aanvliegroute van problemen bestuderen, maar de materie waar ze over gaan is heel vergelijkbaar.’’

Nicoline was nooit echt van plan om een eigen bedrijf te starten. Het begon namelijk meer als een spontane actie. ‘’Tijdens mijn studie filosofie begon ik een website genaamd ‘Freelance Filosoof’. Het was een soort blog waarop ik mijn gedachten over verschillende onderwerpen probeerde te verwoorden. Ik vond het grappig als mensen dan aan mij vroegen wat ik later zou worden, ik kon antwoorden met ‘freelance filosoof’. Toen ik na een paar weken een aanbod kreeg om op een festival te komen spreken, realiseerde ik mij ineens dat je ECHT freelance filosoof kunt worden. En dat je er geld mee kunt verdienen! Later begon ik ook mensen te coachen en trainingen te geven. Dat is nu de core van mijn bedrijf. Maar als ik heel eerlijk ben, ben ik nog steeds volop bezig met de ontwikkeling en uitwerking van mijn ideeën over mijn onderneming.’’

Girlboss interview met mindfulness trainer, filosoof en lifecoach Nicoline Smalbraak vrouwelijke ondernemer blog artikel make people stare joanne maalderink

Het werk als filosoof en lifecoach loopt erg in elkaar over. Zo geeft Nicoline af en toe een lezing of workshop, maar de onderwerpen waar ze over spreekt zijn vaak verbonden met mindfulness. Daarnaast geeft ze elke twee maanden mindfulness trainingen. Hierbij leert ze een groep van 10-12 mensen beter om te gaan met stress en negatieve gedachten en om meer in het nu te leven. ‘’Sinds ik mindfulness trainingen geef, ben ik zelf ook veranderd. Ik merk dat ik beter kan luisteren en dat ik geduldiger ben geworden. Daarnaast ben ik veel minder streng geworden voor mezelf. Ik denk trouwens dat deze verandering voor iedereen beschikbaar is en dat je daar niet per se mindfulness trainer voor hoeft te worden. Iedereen die dit artikel nu leest kan mediteren. Voor sommige mensen zal het wel een grotere uitdaging zijn dan voor anderen. Als je bijvoorbeeld snel agressief reageert, dan zal het iets lastiger zijn dan voor iemand die van nature heel geduldig is. In dat geval moet je gewoon iets langer of op een andere manier oefenen.’’

Er zijn best veel vooroordelen over het werk van Nicoline. Mensen vinden het zweverig en gooien het vaak op een hoop met allerlei soorten spirituele behandelingen. Hierdoor kan het veel mensen afschrikken en dat vind deze girlboss enorm jammer. ‘’Mindfulness is een wetenschappelijke getoetste en bewezen interventie. Dat vind ik eigenlijk niet bepaald zweverig. Je zit op de grond en leert dealen met alle shit die nou eenmaal bij het leven hoort. Je hoeft niet in een hogere macht te geloven. Het enige wat je hoeft te doen, is letten op je lichaam, ademhaling en gedachten.’’

‘’Door mijn beroep kom ik alleen maar bijzondere mensen tegen. Eigenlijk is ieder mens razend interessant. Het enige wat je nodig hebt om daarachter te komen is tijd en aandacht. En natuurlijk de durf van iemand om zich kwetsbaar op te stellen. Dat is misschien wel het grootste voorrecht van een vak als trainer. Dat mensen zich voor je openstellen. Ik heb nog nooit iemand in mijn groepen gehad die ik niet bijzonder vond.’’

Girlboss interview met mindfulness trainer, filosoof en lifecoach Nicoline Smalbraak vrouwelijke ondernemer blog artikel make people stare joanne maalderink

Als ik Nicoline vraag wat haar toekomstplannen zijn, wil ze deze liever niet loslaten. ‘’Ik heb wel grote dromen voor mijn bedrijf, maar ik heb gemerkt dat als ik ze hardop uitspreek of mijn plannen aan iemand vertel, dat ik dan mijn plannen niet meer wil uitvoeren. Als ik mijn ideeën geheim houd en zelf uitwerk, dan lukt mij veel meer. Wat ik wel wil zeggen is dat ik droom van een wereld waarin meditatie en mindfulness even gewoon is als je tanden poetsen. En dat stigma’s op dingen zoals stress of mentale problemen steeds meer verdwijnen. De realiteit is namelijk dat IEDER mens daar op één of ander moment in zijn leven last van heeft. Ik hoop daar een bijdrage aan te kunnen leveren door steeds meer mensen te bereiken.’’

Om dit girlboss artikel mooi af te sluiten, heb ik Nicoline gevraagd om een kleine mindfulness oefening te delen. Eentje die je nu meteen kunt uitproberen:

‘’Je hoeft niets te veranderen aan hoe je zit, ligt of staat. Je hoeft niet eens je ogen van het scherm af te halen. Voel, terwijl je dit aan het lezen bent, waar je contact maakt met de ondergrond. Misschien met je billen op de stoel of je voeten op de grond. Hoe voelt dat? Is het zwaar, warm en zacht? Of voelt het juist koel en harder? Keer je aandacht dan naar je eerstvolgende ademhaling. Adem je door je neus of door je mond? Voel je de lucht naar binnen stromen? Misschien zet je buik uit of misschien je borstkas. Je kan je ademhaling een aantal keer volgen. Wellicht merk je op dat de adem die naar binnen stroomt iets koeler is dan de ademhaling die je uitblaast. Richt nu je aandacht even op de omgeving. Misschien ben je in een kamer, misschien ben je buiten. Bekijk de ruimte om je heen. Is er veel ruimte boven je hoofd of niet? Is het licht of juist donker? En hoe voelt de ruimte? Voelt de lucht bijvoorbeeld aangenaam warm of een beetje te fris? En ten slotte, hoe voel jij je nu? Hoe gaat het met je nu je de aandacht op verschillende dingen gericht hebt?Dit is een voorbeeld van een hele eenvoudige oefening. Te doen in minder dan een minuut, waar je ook bent. Zo makkelijk kan mindfulness dus zijn!’’

Nicoline Smalbraak is te vinden op Facebook & Instagram | www.nicolinesmalbraak.com

Fotocredits: collage 1 & 2: Shot by Angel Photography | collage 3: Chloé Leenheer


Delen is lief

6 gedachten over “Girlboss | Nicoline Smalbraak

  1. Wat lijkt me dat een super fijn beroep!

    Ikzelf zit momenteel op een keerpunt. Ik ben niet meer zo tevreden over mijn huidige job en ben echt aan het nadenken wat ik dan wel wil en waar ik naartoe zou willen.

    Dit zou ik nooit kunnen, maar wat lijkt het me een job waar je voldoening uit kan halen zeg!

  2. Wat een gaaf bedrijf zeg! Ik ben heel benieuwd nu naar haar toekomstplannen, daar gaan we vast nog veel van horen. Leuk dat je dit in de spotlight zet.

  3. Leuk dat jij even een andere girlboss onder de loep neemt, want dit is absoluut ook girlbossen! Ik heb zelf weinig met mindfullness, maar altijd als ik dit soort verhalen hoor dan denk ik 'goh, moet ik toch ook eens proberen' … haha.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven