How to | Houten tuinmeubels verven

Tips voor het verven van houten tuinmeubels met dekkende beits

Kunnen de houten meubels in jouw tuin wel een opknapbeurt gebruiken? Dan heb ik een aantal handige tips! In dit artikel lees je hoe je houten tuinmeubels het beste kunt verven voor een langdurig mooi resultaat. Duurzaamheid speelt daarbij een belangrijke rol. Ik ben benieuwd welke tips je binnenkort zelf gaat toepassen.

Bereid het tuinhout voor

Het is essentieel om het hout eerst goed voor te bereiden. Reinig en ontvet het hout grondig. Hiervoor kun je een thinner gebruiken, maar mijn tip is om dit te vervangen voor een milieuvriendelijke houtzeep. Laat het daarna minimaal 24 uur drogen. Als het hout nog heel vers is of in een vochtige omgeving staat, kan het zelfs meerdere dagen of weken duren voordat het echt goed is gedroogd. Houd hier dus rekening mee en begin niet zomaar met verven. Zodra het tuinhout droog is, schuur je het op voor een betere hechting. Vergeet niet om alles stofvrij te maken voordat je de eerste laag verf of beits aanbrengt.

Maak de keuze tussen verf en beits

Koop niet zomaar een willekeurige buitenverf voor het tuinhout. Maak een bewuste keuze tussen verf (lak) en beits. Hier zitten namelijk belangrijke verschillen tussen. Een standaard buitenlak brengt een dekkende laag aan over het hout. Dit kan zowel gekleurd als transparant zijn. De beschermlaag sluit het hout af en maakt het bestand tegen allerlei weersinvloeden. Een beits trekt daarentegen juist in het hout. Hierdoor kan het natuurlijke materiaal blijven ademen en gaat het langer mee. De houten tuinmeubels worden dus van binnenuit beschermd tegen vocht en regen. Veel mensen denken dat beits enkel verkrijgbaar is in een transparante of een licht getinte variant. Maar er zijn ook dekkende soorten beits verkrijgbaar! Zo kun je jouw houten tuinmeubels verven met matte dekkende beits voor een hele moderne look. Op deze manier geniet je van een mooi kleurtje én verduurzaam je het hout op de beste manier. Houd je meer van een white wash effect? Dan kun je een halftransparante beits gebruiken waarbij de houtkleur nog een beetje zichtbaar blijft.

Tips voor het verven van houten tuinmeubels met dekkende beits

Laat de eerste laag goed drogen

Of je nou hebt gekozen voor een buitenverf of een beits, het is hoe dan ook belangrijk om het goed te laten drogen voordat je een tweede laag aanbrengt. Alleen zo ben je verzekerd van een strak en duurzaam resultaat. Lees meer over de droogtijden op de verpakking of op de website van het desbetreffende merk.

Houd rekening met het weer

Vergeet niet dat de exacte droogtijden afhankelijk zijn van het weer. Hoe vochtiger de omgeving, hoe langer de droogtijd. Wacht liever iets te lang dan te kort. Zet net behandelde tuinmeubelen daarnaast niet in de volle zon. Hierdoor kan het juist té snel drogen en oneffenheden veroorzaken.


Welk houten tuinmeubel ga jij binnenkort opknappen?

Tips voor het verven van houten tuinmeubels met dekkende beits

Delen is lief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven