How to | Poseren als een model

Er wordt mij wel eens gevraagd hoe ik het nou precies doe, dat poseren bij een fotoshoot. Eigenlijk vertel ik altijd dat ik geen idee heb en gewoon van alles probeer. Want daar komt het in principe op neer. Na inmiddels ruim 6 jaar modellenwerk heb ik aardig wat ervaring op gedaan. Voor de camera staan voelt nu heel natuurlijk. Als 14-jarig meisje was dat wel anders. Ik kon toen zeker wat advies gebruiken! In dit artikel deel ik graag zes tips over het poseren. Het is niet mijn bedoeling om de expert en het populaire #modelletje uit te hangen. Ik zou het gewoon ontzettend leuk vinden als ik jullie hiermee kan helpen of inspireren! 🙂 De foto’s in deze blogpost zijn trouwens nieuwe natural digitals, geschoten door de leuke Italiaanse modefotograaf Ismaele Bulla. 1. MOVE THAT BODY Het belangrijkste bij een shoot is dat je blijft bewegen. Zowel jij als de fotograaf willen zo veel mogelijk toffe foto’s hebben om uit te kiezen. Als je stil blijft staan heb je hooguit de keuze uit ‘ogen dicht’ en ‘ogen open’. (Ook ik word nog wel eens verblind door die felle lampen en onvoorspelbare flitsers) Probeer naast de standaard poses ook wat nieuwe moves uit. Random dansjes kunnen voor een verrassend coole foto zorgen! Deze spontane bewegingen zijn one of a kind! Dus waar het op neer komt: doe maar gewoon wat. (Goed advies Jo) 2. CENTIMETER WERK Vergeet tijdens al dat bewegen ook niet dat het bij fotografie om centimeter werk gaat. Ik bedoel hiermee dat je die fijne dansjes het beste in slow motion uit kan voeren. Je hoeft je gezicht maar ietsiepietsie te kantelen voor een totaal andere look. Het licht kan bijvoorbeeld perfect op je jukbeenderen vallen of er is precies genoeg neusgat in beeld. Het gaat echt om zulke vreemde details, ja. 3. DOE EENS LELIJK Misschien wel het moeilijkste puntje. Dat was het in ieder geval voor mij. Ik bedoel, wie wilt er nou lelijk op een foto? De clue is dus dat het meestal wel meevalt. Of juist heeeel gaaf is op beeld! Het uitvoeren van al die vreemde gezichtsuitdrukkingen is wel een beetje gek, maar de resultaten waarschijnlijk niet. Verschillende emoties zijn gewoon heel interessant. Ik moet toegeven dat de grumpy cat look altijd werkt als een trein. ‘Ik ben Joanne en ik ben boos!’

4. LANGE VINGERS En dan heb ik het niet over die lekkere koekjes. (Waar ik nu echt zin in heb!) Er wordt zo vaak vergeten hoe belangrijk de positie van handen en vingers zijn! Het maakt of breekt het plaatje. Ontspan je handen, maak je vingers lang en probeer zo sierlijk mogelijk te bewegen. Alsof je iets te vies vindt om met je platte hand aan te raken. Alsof je een kopje thee drinkt met je pink omhoog. Alsof je een klein pluizig kuikentje aait. Begrijp je de intentie? 5. SPIEGELTJE SPIEGELTJE AAN DE WAND Lekker cliché, maar je moet dus oefenen voor de spiegel. Kijk goed naar jezelf en probeer elke spier in je gezicht onder controle te krijgen. Super ingewikkeld! Ik blijf zelf altijd worstelen met mijn kin. Het is ZO lastig om m’n mond dicht te doen en tegelijkertijd m’n kin te ontspannen. Iedereen heeft wel van die vreemde trekjes. Ja toch? Ik ben niet de enige toch? Gelukkig ken ik ook de positieve punten van mijn hoofd. Zo is mijn wenkbrauw en kaak aan de linkerkant net ietsjes mooier en strakker. 6. ADEM Het klinkt een beetje raar, maar het kan zijn dat je simpelweg vergeet om adem te halen. Je probeert op zoveel dingen tegelijk te focussen, dat het belangrijkste punt er soms bij inschiet. Hierdoor komt het dus wel eens voor dat modellen flauw vallen. Niet omdat ze geen eten naar binnen werken om dun te blijven, maar omdat ze intens geconcentreerd zijn. Oké, er zijn altijd meisjes die te weinig eten, maar daar hoor ik in ieder geval niet bij. Eten is te lekker. Uiteindelijk blijft modellenwerk een vreemd vak. Probeer vooral plezier te hebben! Ik ben super benieuwd naar jullie reacties op de tips! Of je nou beginnend model bent of stiekem gewoon nieuwsgierig was naar mijn gedachtegang. Natuurlijk zijn andere vragen over dit onderwerp ook altijd welkom! Net als opmerkingen over deze foto’s met mijn ietwat bijzondere make-up loze alien look. (Dat krijg ik echt regelmatig te horen. Als compliment.)

Photography: Ismaele Bulla

Delen is lief

13 gedachten over “How to | Poseren als een model

  1. Hee wat een handige tips, ik heb er als fotograaf ook veel aan want gewoon een plaatje schieten kan iedereen eigenlijk wel maar als fotograaf moet je ook mensen kunnen aansturen en vaak weet ik dan niet wat ik moet doen :') jouw tips komen zeker goed van pas ^^

  2. Zulke toffe foto's en wat een goede tips! Vooral die handen is volgens mij heel belangrijk, daar ben ik niet zo goed in, haha. Zou graag eens modellenwerk doen, dus ik ga deze tips absoluut eens uitproberen. Malou x

  3. Wat een leuke tips! Al zou ik niet modellenwerk willen gaan doen, kan ik wel wat tips gebruiken voor mijn eigen foto's. En eh, de tip… doe eens lelijk, moest ik wel even om lachen hoor, haha!

  4. Allereerst: wauw, wat een mooie foto's zeg! Heel puur! En inderdaad goede tips! Ik sta zelf meestal achter de camera en vooral het lelijk/gek doen kan echt onwijs mooie beelden opleveren! Een model moet alleen vaak even uit de comfortzone komen als ze niet vaak shoot.. Tof artikeltje 🙂

    xx Alex

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven