How to | Take better (Instagram) pictures with your phone

fotograferen met smartphone betere foto's maken met mobiel Huawei telefoon tips

Bijna iedereen heeft wel een smartphone. We sleuren onze favoriete vriend overal mee naartoe en kunnen eigenlijk niet meer zonder. We blijven in contact met de hele wereld, bestellen een taxi of wat eten en maken vooral heel veel foto’s. De aller eerste mobiel met camera had maar liefst 0,1 megapixel. Alsof je de foto met een aardappel gemaakt had, zo slecht. Gelukkig is de technologie ondertussen flink vooruit gegaan. Er zijn zelfs tentoonstellingen met alleen maar smartphone fotografie! De kwaliteit is dus al zó goed. Compleet mislukte foto’s zijn bijna onmogelijk. Al is een beetje advies natuurlijk nooit verkeerd. Lees mijn tips om de beste (Instagram) foto’s te maken met je mobiele telefoon hieronder! Schone lens De eerste tip is bijna te simpel voor woorden: maak de lens van je camera schoon. Hoe vaak komt het wel niet voor dat je per ongeluk met je vette vingers de camera aanraakt? Dus, check even of er vlekken op zitten voordat je begint met fotograferen. Het zou zonde zijn als je daar achteraf pas achter komt!

fotograferen met smartphone betere foto's maken met mobiel Huawei telefoon tips

De instellingen Nog zoiets simpels, maar wel heel nuttig: de instellingen. Zorg er altijd voor dat je kiest voor een hoge resolutie. Ook kun je hier je favoriete formaat instellen, de opslag plek bepalen, het cameraraster aanzetten, de timer activeren etc. Neem een keer de tijd om alles te bekijken. Ik vind dat altijd een van de leukste dingen om te doen. Al helemaal wanneer je net een nieuwe telefoon hebt!

fotograferen met smartphone betere foto's maken met mobiel Huawei telefoon tips

De focus  Het focuspunt is heel belangrijk voor een goede, scherpe foto. (Ik gebruik zelf een Huawei telefoon, dus heb mijn tips hier vooral op gebaseerd. Op een andere smartphone ziet het er waarschijnlijk iets anders uit, maar komt het op hetzelfde neer.) Klik op het belangrijkste punt in je beeld. Je camera zal dan scherpstellen op dat object of gezicht. Ook kun je hiermee spelen met de scherptediepte. Bij een close-up zal de achtergrond waziger worden. Daarnaast kun je meteen de helderheid wat aanpassen. Op de foto hierboven zie je naast het focuspunt een zonnetje verschijnen. Sleep de zon omhoog voor meer licht en omlaag voor een donkere foto. Het focuspunt blijft hetzelfde – alleen het licht verandert. Op de foto’s hieronder houd ik het focuspunt een tijdje vast totdat er een zon icoontje in komt te staan. Met deze functie kun je aangeven op welk deel de belichting aangepast moet worden. Dit is heel handig als je een foto maakt met een raam of van een mooie lucht. Wil je het interieur van de woonkamer goed op de foto? Sleep de zon naar je meubels. Gaat het juist om de mooie lucht die je door het raam heen ziet? Sleep het icoontje dan hier naartoe. Simple as that! Ook hierbij blijft dus de plek van de focus hetzelfde – je past alleen het licht aan.

fotograferen met smartphone betere foto's maken met mobiel Huawei telefoon tips

fotograferen met smartphone betere foto's maken met mobiel Huawei telefoon tips

Belichting Daglicht is altijd het beste. Bij te weinig licht krijg je al snel een ruis in je foto. En de belichting van een bizar felle flits geeft ook niet altijd het mooiste resultaat. De HDR-stand van je smartphone is vaak de beste oplossing. (Naast de Huawei, hebben ook alle andere smartphones deze functie!) In deze stand maakt je mobiel eigenlijk meerdere foto’s met verschillende belichtingen en voegt hij dit samen tot één beeld. Vaak is er ook wel een speciale optie voor nachtopnames, dus probeer dit ook eens uit! Filters & effecten Bijna elke mobiel met goede camera heeft standaard een aantal filters. Van zwart wit tot een vintage effect. Soms is het niet eens nodig om je foto’s na te bewerken met een aparte app! Zo blijft de kwaliteit ook nog eens heel goed. Handig!

fotograferen met smartphone betere foto's maken met mobiel Huawei telefoon tips

Niet zoomen Zoom in met je voeten, niet met je vingers. Daarmee bedoel ik dat je gewoon dichterbij moet gaan staan. Is het niet mogelijk om dichter naar je onderwerp toe te lopen? Maak dan eerst een foto en crop het beeld daarna. Zo verlies je minder beeldkwaliteit dan wanneer je de digitale zoom gebruikt. Compositie Hoewel er veel regels en richtlijnen zijn voor de perfecte compositie, vind ik dit ook een kwestie van smaak. Ik hou er bijvoorbeeld van om veel lucht in beeld te brengen. Dit kon je al eerder zien in de blogpost over mijn liefde voor architectuur. (#mooigebouwtjehoor) Experimenteer daarom met verschillende composities en perspectieven. Je weet nooit wat voor een interessant beeld eruit komt! Belichting en kleur kun je later altijd nog bewerken. Perspectief en compositie is al wat lastiger. Dit is dus een belangrijk puntje! Ik hoop dat je iets aan deze tips hebt gehad! Ik gebruik ze zelf namelijk regelmatig. De foto’s aan het begin van dit artikel zijn allemaal gemaakt met de Huawei P9 Lite en komen van mijn Instagram account @Joannemmm.

Delen is lief

14 gedachten over “How to | Take better (Instagram) pictures with your phone

  1. handig!! Ik gebruik meestal een automatische stand maar als het niet naar mijn zin is kan ik ook nog allerlei aanpassingen doen. Tegenwoordig maak je inderdaad ook hele mooie foto's met je telefoon, super handig. Hoef je dat lompe dingen niet mee te sjouwen hahah.

  2. Precies! Soms kan het resultaat van een telefoon verrassend goed zijn als je je iets langer verdiept in de goede instelling of tools 🙂 Succes!

  3. Ik heb de Huawei P10 Lite. De foto' zijn echt heel goed. Ik herken je verhaal ook. Eerst even wachten totdat die is scherpgesteld.

  4. Ahh wat een fijne tips! Ik maak niet zo vaak foto's met mijn telefoon omdat hij nogal oud is dus de kwaliteit is niet echt geweldig. Maar ik ga het weer eens een kans geven! Het is zo veel makkelijker dan met een grote spiegelreflex rondsjouwen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven